Hyperkolesterolemi: när kolesterolnivåerna är för höga

Vad är kolesterol?

Det är ett fett (eller lipid) som cirkulerar i blodet. Två tredjedelar av det tillverkas av levern från proteiner, fettsyror och kolhydrater. Vi talar då om endogent ursprung. Den sista tredjedelen tillhandahålls av de animaliska livsmedel vi äter såsom kött, fågel, fisk, ägg och mejeriprodukter. Vi talar då om exogent ursprung. 

Det spelar flera viktiga roller i kroppen: det deltar i produktionen av cellmembran, bidrar till produktionen av många hormoner som testosteron och östrogener. Det syntetiserar vitamin D, hjälper levern att producera gallsyror (galla) som är nödvändiga för matsmältningen av fetter i kosten och det deltar också i att nervsystemet fungerar korrekt.

Det är därför viktigt för att vår kropp ska fungera korrekt. Allt ligger i balansen mellan "bra" och "dåligt" kolesterol i vår kropp: ett överskott av "dåligt" kolesterol jämfört med "bra" kolesterol kan äventyra vår kardiovaskulära hälsa och i slutändan öka risken för störningar. 

Bra och dåligt kolesterol: hur skiljer man dem åt?

Kolesterol är olösligt i blodet och består huvudsakligen av vatten. Kolesterol behöver vehiklar, så kallade "transportörer", för att nå de olika organen. Det finns två typer, lågdensitetslipoproteiner (VLDL och LDL) och högdensitetslipoproteiner (HDL). Högdensitetslipoproteiner (HDL) är lipoproteiner som är ansvariga för att transportera kolesterol till levern där det kan elimineras. Den första motsvarar "dåligt" och den andra till "bra" kolesterol.

  • VLDL och LDL eller "dåligt kolesterol" består av kolesterol och triglycerider (en annan form av lipider), lipoproteiner som kallas VLDL (high-density lopoproteins) transporterar kolesterol utåt. Det hela lämnar levern, där den produceras, i form av "klumpar" vars storlek minskar när de frigör triglyceridfetter i blodomloppet som används som bränsle av cellerna. Triglycerider lagras i fettvävnader, där de utgör en energireserv, och i muskler som ska förbrännas under fysiska aktiviteter. VLDL-transportörer blir väl fria från triglycerider till LDL, vars roll denna gång är att transportera kolesterol till de celler som behöver det. De innehåller den högsta koncentrationen av kolesterol och kallas "dåligt" kolesterol.
  • HDL eller "bra kolesterol" är bärare för återresan. De har sitt namn "bra" kolesterol att tacka för det faktum att de hjälper till att återvinna överskott av dåligt kolesterol som förblir fast vid artärernas väggar. Kolesterol transporteras till levern där det omvandlas och elimineras sedan. HDL skyddar därför artärerna genom att förhindra att de blir igensatta. 

Kolesterolbalans

Hyperkolesterolemi: vad är det?

Hyperkolesterolemi motsvarar en för hög nivå av totalkolesterol i blodet. Om levern producerar för mycket kolesterol eller om kosten ger för mycket, deponeras överskottet i vävnaderna och på blodkärlens väggar där det sedan hjälper till att bilda tjocka, hårda avlagringar, så kallade aterosklerotiska plack. Dessa plack orsakas av oxiderat LDL-kolesterol. Artärerna blockeras gradvis och blir mindre flexibla.

Det åtföljs ofta av en ökning av nivån av triglycerider i blodet. Dessa fetter tillverkas av levern och tillhandahålls genom mat (särskilt sockerarter och alkohol). De lagras i människokroppens fettvävnad och representerar kroppens största energireserv. En hög nivå av triglycerider i blodet ökar risken för utveckling av kranskärlssjukdomar.

Hur uppträder hyperkolesterolemi?

Det finns inga varningssignaler för att veta om du är påverkad. Det är möjligt att ha för mycket kolesterol och fortfarande känna sig i bra form. I de flesta fall upptäcks hyperkolesterolemi för sent, när kardiovaskulära problem uppstår. 
Onormalt höga nivåer av "dåligt" kolesterol kan överföras från förälder till barn: detta är fallet med familjär hyperkolesterolemi. Det är viktigt att göra screeningar från barndomen vid en familjehistoria av hjärtinfarkt och högt kolesterol.

Därav vikten av att regelbundet kontrollera din kolesterolnivå. Rätt rytm? Vart 5:e år, från 40 års ålder för män och från 50 års ålder för kvinnor. Ålder, kön, beroende på individ, om du har hypertyreos eller om du är rökare... många faktorer spelar in.

För att veta dess nivå räcker det med ett blodprov. Lipidprofilen indikerar den fullständiga dosen av alla blodfetter: total kolesterolnivå, LDL ("dåligt" kolesterol), HDL ("bra" kolesterol) och triglycerider. Doseringen anges i mmol per liter blod eller i g/l.

Vad är orsakerna till högt kolesterol?

I allmänhet är det resultatet av en kost med för hög fetthalt.

Däremot kan andra parametrar spela in: genetik (vi talar då om familjär hyperkolesterolemi), vissa sjukdomar som typ 2-diabetes, familjelivsvanor, övervikt, intag av syntetiska hormoner eller vissa mediciner, särskilt de som används mot högt blodtryck.

Vissa faktorer som stress, rökning och fetma kan också göra högt kolesterol värre. Denna obalans kan vara orsaken till hjärt-kärlsjukdomar.

Hur sänker du din kolesterolnivå? 

En hälsosam kost låg i mättat fett

Det första målet är att sänka nivåerna av det onda kolesterolet genom att uppmärksamma mängden och arten av fett som konsumeras. I små mängder är vissa fetter fördelaktiga för din hälsa. Andra är dock mycket mindre. Detta är fallet för fetter som finns i livsmedel av animaliskt ursprung (pålägg, ost), i söta industriberedningar eller till och med i palmolja. Det är tillrådligt att gynna vegetabiliska fetter som oliv- eller rapsolja. Det rekommenderas också att ge kolesterolsänkande livsmedel som frukt och grönsaker, baljväxter och fullkorn en stolthet. Dessa fiberkällor hjälper till att fånga upp kolesterol och eliminera en del av det i avföringen.

Regelbunden fysisk aktivitet

I kombination med en hälsosam och balanserad kost är fysisk aktivitet en pelare för kolesterolbalansen. Idrott fungerar som en konsument av kolesterol och bidrar till användningen av fetter som bränsle för muskler. De enklaste aktiviteterna som promenader eller simning är mycket effektiva, det viktigaste är regelbundenhet.

Tillbaka till blogg