Jag äter hälsosamt och jag har kolesterol: varför?

Kolesterol, vad pratar vi om?

Definition av kolesterol

Kolesterol är ett fettämne som spelar en viktig roll för kroppens funktion. Det deltar aktivt i bildandet av cellmembran och utgör ett väsentligt element i syntesen av olika hormoner och vitamin D. Kolesterol är en inneboende faktor i människokroppens hälsa.

Farorna med kolesterol

Om kolesterol är ett viktigt element, varför övervakar vi dess nivå? Helt enkelt för att i överskott avsätts LDL-kolesterol (känd som "dåligt kolesterol") på artärernas väggar och bildar sedan fettavlagringar som gradvis tjocknar med åren (detta fenomen kallas åderförkalkning). Dessa kolesterolavlagringar minskar artärernas diameter, vilket gör det svårare för blod att passera och ökar risken för att blodproppar bildas. Omvänt hjälper HDL-kolesterol (även kallat "bra kolesterol") till att minska utvecklingen av hjärt-kärlsjukdomar.

Var kommer kolesterol ifrån?

Kolesterol kommer från två huvudkällor: kroppen själv (vi talar om en endogen källa) och mat (exogen källa).

  • Endogent kolesterol: levern producerar kolesterol från fetter och sockerarter som finns i kosten; den omvandlar sedan den del av det oanvända nätaggregatet för att lagra det.
  • Exogent kolesterol: många livsmedel av animaliskt ursprung innehåller LDL-kolesterol som kött, kallskuret, animaliskt fett, ägg, etc.

Kroppen reglerar kolesterolbalansen genom att justera endogen produktion. Men denna balans vacklar med åldern. Det är därför det är viktigt att bättre förstå kolesterol för att lära sig att leva bra med det.

Bra och dåligt kolesterol: hur kan man se skillnaden?

Kolesterol är en lipid. Det kan inte lösas upp i blod. Det måste vara associerat med transportörer att resa i kroppen. Det finns 2 typer av bärare som var och en spelar olika roll. Detta är hur vi skiljer 2 typer av kolesterol som vanligtvis kallas bra och dåligt kolesterol. LDL-kolesterol  är en typ av kolesterol som är farligt för din hälsa när det finns i för stora mängder. Det är nödvändigt för kroppen, men dess nivå måste övervakas.

  • HDL-kolesterol fångar upp överskott av kolesterol för att föra det tillbaka till levern, som sedan eliminerar det. Det har därför en "renande" verkan på blodkärlen. En hög HDL-nivå är bra för det kardiovaskulära systemet. Många livsmedel är rika på "bra kolesterol": detta är särskilt fallet för olivolja, fet fisk som makrill och lax, eller torkad frukt med oljefrö (valnötter, hasselnötter, cashewnötter, etc).

För att veta din kolesterolnivå är ett blodprov nödvändigt. Tveka inte att rådfråga din läkare om du har några tvivel eller frågor. Att regelbundet övervaka din kolesterolnivå bidrar i hög grad till att förebygga kardiovaskulära risker.

Hur sänker du din kolesterolnivå på ett naturligt sätt?

Kosten har en direkt inverkan på kolesterolnivåerna. Säger du till dig själv "Jag äter hälsosamt och jag har kolesterol"? Detta förvånar dig, men vet du verkligen vilken mat som påverkar dina nivåer? För att balansera din kolesterolnivå genom kosten, bör du undvika livsmedel som ger LDL-kolesterol och gynna de som ger HDL. Balans innebär ofta att man ändrar eller justerar vissa vanor.

Det är inte bara kosten som påverkar ditt kolesterol. Många andra faktorer kan vara inblandade:

  • Genetik, som familjär hyperkolesterolemi. När en släkting i första graden lider av högt kolesterol är sannolikheten att själv drabbas 50%.
  • Ämnesomsättningen som är olika beroende på individ.
  • Ålder eller kön: män är i allmänhet mer drabbade än kvinnor. Klimakteriet måste vara en period av vaksamhet eftersom det är en gynnsam tid för uppkomsten av överskott av dåligt kolesterol.
  • Otillräcklig fysisk aktivitet: att regelbundet idrotta hjälper dina artärer att evakuera överskott av kolesterol. Regelbunden träning är därför nödvändig för att förhindra överskott av kolesterol
  • Övervikt och fetma eftersom det är associerat med förhöjda triglycerider.
  • Tobakskonsumtion.
  • Vissa sjukdomar som typ 2-diabetes eller kronisk njursvikt kan främja lagringen av dåligt kolesterol.

Vilka livsmedel är höga i dåligt kolesterol?

Livsmedel att undvika är de som innehåller mättat fett. De är huvudsakligen av animaliskt ursprung och/eller innehåller mycket transfettsyror. Till exempel :

  • fett kött (nötkött, lamm, fläsk).
  • kallskuret  
  • mejeriprodukter (ost, smör, grädde, etc).
  • stekt och ultraprocessad mat.
Tillbaka till blogg