Vad är kolesterol?
Kolesterol (som triglycerider) är en lipidmolekyl, med andra ord en fettmolekyl. Det produceras naturligt av kroppen och är avgörande för att den ska fungera korrekt. Kolesterol spelar två huvudroller i din kropp: en strukturell roll å ena sidan och en funktionell roll å andra sidan. "Det är en del av sammansättningen av cellmembran och deltar i produktionen av vissa delar av kroppen som vitamin D, kortikosteroider, könshormoner," förklarar Nathalie Ballesteros, doktor i farmaci vid Laboratoire Lescuyer.
Var kommer bra och dåliga kolesterol ifrån?
HDL -kolesterol kallas "bra kolesterol". Det cirkulerar i hela kroppen, från celler till levern, och fäster till molekyler som kallas "high-density lipoproteins". De senare evakuerar kolesterolavlagringen i artärerna: de är i själva verket ansvariga för att föra överskottet tillbaka till levern så att det kan elimineras.
Det rekommenderas att ha en HDL-kolesterolnivå över 0,4 g/l i blodet.
"LDL-kolesterol karakteriseras som" dåligt kolesterol" eftersom det transporteras från levern till andra målvävnadsceller", fortsätter Nathalie Ballesteros. I överskott ackumuleras det på artärväggarna, vilket ökar risken för kradiovaskulära störningar. Det rekommenderas att hålla en LDL-kolesterolnivå under 1,6 g/l i blodet, i avsaknad av riskfaktorer.
Vilka är lösningarna för att snabbt sänka ditt kolesterolvärde?
Kolesterol är viktigt för att kroppen ska fungera väl. Det är dock tillrådligt att inte överskrida en total kolesterolnivå på 2 gram per liter blod, i frånvaro av riskfaktorer. För hög nivå av "dåligt kolesterol" (LDL) är i allmänhet det direkta resultatet av dålig livsstil, obalanserade matvanor och särskilt endogent kolesterol (som produceras av kroppen).
Högt kolesterol: livsmedel att undvika
Det är viktigt att så mycket som möjligt minska konsumtionen av mättat fett som finns i kallskuret, ostar, smör, kött (rött kött), jordnöts-/palmoljor, stekt mat eller till och med i bakverk, bakverk eller kakor. Även om det kan vara svårt att klara sig utan smör är margariner (vegetabiliskt margarin) ett utmärkt alternativ för att minska mättade fettsyror. Det är självklart tillrådligt att minska din alkoholkonsumtion såväl som rökning.
Transfettsyror är omättade fettsyror. Vissa sägs vara naturliga (kött, mjölk, mejeriprodukter) medan andra är av tekniskt ursprung såsom vegetabiliska oljor eller till och med pizzor (industriella processer). Förbrukade i överskott har dessa transfettsyror skadliga effekter på hälsan såsom ökad kardiovaskulär risk. De ökar det onda kolesterolet och sänker det goda kolesterolet.
Föredragen kost
Vid överskott av dåligt kolesterol krävs en specifik diet. Genom att binda till kolesterol i tarmen, underlättar fiber dess eliminering naturligt. Konsumeras dieten flera gånger i veckan på en regelbunden basis, kan de till och med leda till en 5% minskning av LDL-kolesterol.
De bästa källorna till enkelomättat fett :
- olivolja, raps, hasselnöt (vegetabiliska oljor är rika på fytosterol)
- valnötter, hasselnötter, mandel
- advokat
- lösliga och olösliga fibrer (kokt havrekli, sojabönor, mango, grapefrukt, äpple, sparris, etc.)
Rött jästris är en effektiv aktiv ingrediens för att upprätthålla normala kolesterolnivåer i blodet. Du kan lätt hitta denna ingrediens i vissa kosttillskott.
Tänk på omega 3 (i fet fisk) eftersom de bidrar till kardiovaskulär balans. Studier har visat att att äta fisk en eller två gånger i veckan minskar kardiovaskulära problem.
För att sänka din kolesterolnivå effektivt och säkert är det dock särskilt lämpligt att diskutera det korrekta tillvägagångssättet att följa med din läkare. Anti-kolesterolbehandling är systematiskt förknippad med en diet.